Ovi uređaji su zaduženi za mehaničko odstranjivanje nečistoća iz bazenske vode i predstavljaju nezaobilazni dio svakog bazena – bez filtera je vrlo teško održati vodu u ispravnom stanju duže od 15 dana.
Standardni pješčani filteri ili uređaji za filtriranje koji su najzastupljeniji kod privatnih bazena za plivanje, sastoje se od samog filtera (kučišta – zatvorene posude) unutar kojeg se nalazi kvarcni pijesak i PVC cjevovod za distribuciju vode, te PVC kolektor putem kojeg cirkulaciona pumpa filtriranu vodu vraća u bazen, izbornog 4-putnog ili 6-putnog ventila i cirkulacione pumpe.

Za javne bazene se također najčešće koriste pješčani filteri većih dimenzija, ali oni umjesto 6-putnog ventila imaju baterije sastavljene od 4 ili 5 leptirastih zaklopki (ventila).
Postoje još i filteri sa različitim “kartuša” (papirnatim) ulošcima i filteri izrađni od specijalnih tkanina sa otvorima od 25 mikrona, a koriste se uglavnom za manje montažne i polumontažne bazene, te privatne whirlpool-e.

Dijelovi filtera i njihove funkcije

Kao što ste već mogli, primjetiti uređaji za filtriranje se sastoje iz slijedećih dijelova:

  1. posuda filtera – zadržava i odstranjuje prljavštinu ostale krupnije čestice iz bazenska vode
  2. cirkulaciona pumpa – zadužena je za cirkulaciju vode kroz sustav cjevovoda, uređaja i bazena
  3. 6-putni izborni ventil
    – usmjerava vodu kroz filter uređaj i cijeli bazenski sustav
    – ima 6 pozicija, a time i slijedećih 6 funkcija: filtriranje, ispiranje pješčane ispune, povratno ispiranje pješčane ispune, cirkulacija bez filtriranja, pražnjenje bazena pomoću pumpe i funkcija zatvoreno

Vodovel Bazeni u svojoj ponudi imaju velik broj filtracijskih uređaja, a neke od njih možete pogledati ili kupiti direktno putem našeg Web shopa.